Barbarrella
Nowy użytkownik

|
 |
« : Czerwiec 17, 2010, 14:22:29 » |
|
W onecie czytałam wywiad (z żoną) o tym jak Bronek Komorowski dzieciom klapsa dawał
Poniżej zamieściłam część wywiadu a na samym początku cytat Pani Anny Komorowskiej:
Kary cielesne nie są dowodem silnej ręki, ale raczej rodzicielskiej porażki. Nie ma co ukrywać, że klapsy się zdarzały. Było to rozwiązaniem szybszym i prostszym, ale na pewno nie najlepszym. Nasze dzieci zawsze czuły się kochane i to jest najważniejsze.
Marcin Wyrwał: Ile czasu w ciągu dnia zajmuje pani praca w domu?
Anna Komorowska: Trudno wyliczyć to w godzinach. Z pewnością zajęcia domowe nie pochłaniają całego dnia. Znajduję czas na inne aktywności.
Pytam, bo zastanawiam się, czy jest pani typową gospodynią domową.
Czy słusznie wyczuwam w pańskim pytaniu ton deprecjonujący to zajęcie?
Niezamierzony. A pani co rozumie pod pojęciem "gospodyni domowa"?
To bardzo szerokie pojęcie, mieszczą się w nim zarówno zajęcia typu pranie, sprzątanie, gotowanie, wycieranie kurzu, ale także organizacja życia rodzinnego i towarzyskiego, troska o wychowanie dzieci, ich edukację, życie religijne... Wymaga to nie lada umiejętności, dobrej organizacji pracy, przy zaangażowaniu pozostałych domowników, ale także troski, by wszyscy się w tym domu czuli dobrze. A zatem gospodyni domowa czy może raczej pani domu może łączyć w jednej osobie szereg zawodów – sprzątaczki, kucharza, psychologa, animatora życia kulturalnego, lekarza, nauczyciela. Moim zdaniem prowadzenie domu jest zajęciem menedżerskim.
A co pani robi poza zajmowaniem się domem?
Bardzo lubię spotykać się z przyjaciółmi i rodziną. Lubię spacerować. Ogromną przyjemność sprawia mi też pływanie. Staram się robić to regularnie. Bardzo lubię swój ogród na Suwalszczyźnie, któremu poświęcam każdą wolną chwilę, kiedy tam jesteśmy, i z którego mam ogromną satysfakcję. Żałuję, że to tak daleko. Lubię też czytać.
A co?
Czytam różne książki, ciekawią mnie biografie, lubię czytać przewodniki turystyczne. Na początku maja byłam w Barcelonie i teraz z przyjemnością przejrzałam przewodnik oprowadzający po miejscach związanych z "Cieniem Wiatru" Zafona.
Jakich autorów szczególnie pani ceni?
Chętnie wracam do poezji Horacego.
A jeśli na wakacje, to gdzie?
Większość czasu wolnego spędzamy na Suwalszczyźnie, gdzie mamy swój drugi dom. On daje nam wiele możliwości przebywania w pięknej okolicy z dala od zgiełku miasta, prowadzenia życia towarzyskiego.
Co było dla państwa najważniejsze w wychowaniu dzieci?
Wychodzę z założenia, że dzieci nie są własnością rodziców. W pewien sposób są nam dane na jakiś czas. I rolą rodziców jest przygotowanie ich do samodzielnego funkcjonowania w dorosłym życiu. Myślę, że nam się to udało. zawsze stawialiśmy na samodzielność i zaradność, ale także uczyliśmy ich, pozytywnego nastawienia do otaczającego ich świata, szacunku dla ludzi.
Anna Komorowska, żona kandydata PO w walce o prezydenturę, wydaje się osobą zawieszoną pomiędzy anachronizmem a nowoczesnością. Z jednej strony marzy o większych prawach dla kobiet i nie potępia in vitro, z drugiej nie widzi sensu w parytecie i gloryfikuje myślistwo. Nawet funkcja gospodyni domowej w jej wydaniu to coś pomiędzy sprzątaczką i kucharką a menedżerem i psychologiem.
|