Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Luty 05, 2012, 16:01:21
Strona główna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja
Aktualności:

Sprawdź co radzą eksperci Dziecko.pl:

Błogi sen maleństwa
A,a - kotki dwa, szare, bure obydwa.. :przeczytaj

Warsztaty stylu dla kobiet w ciąży i mam
Projekt Modna Mama to warsztaty stylu adresowane do kobiet w ciąży oraz młodych mam.: przeczytaj

Nadążyć za sobą - książka, która stała się bestsellerem!
Książka "Nadążyć za sobą" powstała z inspiracji zwykłej codzienności jakże niezwykłej zarazem.: przeczytaj

Partnerzy: Dziecko.pl

+  Mamy forum - mama, dziecko, ciąża, objawy ciąży, poród, zdrowie, wychowanie, uroda
|-+  Kategoria ogólna
| |-+  Pytania do ekspertów
| | |-+  Psychologia i Rozwój (Moderator: Irena Mydlarz)
| | | |-+  Jak karać dziecko?
« poprzedni następny »
Strony: [1] Do dołu Drukuj
Autor Wątek: Jak karać dziecko?  (Przeczytany 1697 razy)
matkapolka
Nowy użytkownik
*

« : Maj 04, 2010, 14:46:34 »

Mam pytanie - proste a jednocześnie bardzo złożone... Mówi się i pisze wiele o tym, jak wychowywać i karać dziecko, ale przeważnie są to rady dotyczące małych dzieci. A jak karać starsze dziecko? Uważam, że kary typu: nie będziesz oglądał telewizji, nie będziesz grał w internecie nie wpłynął na zmianę zachowania mojego dziecka, a jedynie podkreślą, że najważniejsze w życiu  jest TV albo internet, skoro - jeśli zrobi coś złego, to właśnie tego mu zabronię.

Rozumiem, że taka kara, to chęć odebrania dziecku przyjemności - robisz źle, tzn nie zasługujesz na coś dobrego. Czyli robisz dobrze - oglądaj tv i graj do woli w internecie? A co jeśli ja nie chcę, żeby grał non stop na komputerze? Jeśli skrócę mu wtedy czas takiego grania, potraktuje to jak karę - no bo skoro zwykle taką dostaje karę za złe zachowanie....

Poza tym uważam, że taka kara udzielana za każdym razem przestaje być skuteczna, zwłaszcza jak się ma przebiegłe dziecko. Mój syn ostatnim razem, kiedy "zrobił coś złego" przyszedł do mnie (wiedząc, że czeka go "rozmowa"), przyznał się do popełnionego błędu i zaproponował, że nie usiądzie przed komputerem przez 2 tygodnie - że to będzie dla niego straszna kara, ale że wie, że na nia zasłużył. Byłam w szoku. Ale tak naprawdę pojęcie szoku poznałam dopiero po miesiącu, kiedy dowiedziałam się, że syn codziennie po lekcjach chodzi do kolegi (niby przygotować projekt) i tam grał na komputerze.
I jak teraz ukarać za kłamstwo? Dać szlaban łącznie z zabraniem komputera? koleżanka mi podrzuciła: "Niech sprząta mieszkanie przez 2 tygodnie" - ale wg mnie sprzatanie to ma być obowiązek a nie kara. Prace społeczne? - czy wtedy nie wykształci sobie złego podejścia do pracy w przyszłości? Brak mi pomysłów - proszę o pomoc.

Pozdrawiam
Hetmanek
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #1 : Maj 05, 2010, 12:59:13 »

Sporadyczne klapsy za duze przewinienia jeszcze nikomu nie zaszkodzily. Nie rozumiem dlaczego wychodza z mody. Jak inaczej mozna dobrze wychowac dziecko!?
Irena Mydlarz
Moderator
Nowy użytkownik

Coaching Rodzicielski - www.psychologiairozwoj.pl

Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #2 : Maj 24, 2010, 11:05:31 »

Witaj!
Myślę, ze w sytuacji, którą opisałaś samo stosowanie kar nie wystarczy (bez znaczenia czy będą to kary mniej czy bardziej dotkliwe). Zgadzam się z tobą, że sprzątanie czy prace społeczne, jeśli pełnią funkcję kary, mogą później negatywnie wpłynąć na stosunek do obowiązków domowych czy do pracy w ogóle.

Nie napisałaś, co takiego "złego zrobił" syn, a to bardzo istotne, jeśli mam pomóc ci wybrać konkretne rozwiązania.

Proponuję ci metodę rozwiązywania złożonych problemów przez rozmowę z synem i wysłuchanie jego propozycji rozwiązań (czasem dzieci maja naprawdę dobre pomysły, a przede wszystkim chętniej wprowadzają je w życie, gdy sami są pomysłodawcami).
Krok 1. Porozmawiaj o dziecięcych odczuciach i potrzebach.
Krok 2. Porozmawiaj o twoich odczuciach i potrzebach.
Krok 3. Wspólnie zastanówcie się nad znalezieniem obopólnie korzystnego rozwiązania.
Krok 4. Wypisz wszystkie pomysły bez oceniania ich.
Krok 5. Zadecyduj, który pomysł ci się podoba, który nie, a który planujesz wprowadzić w życie

Coaching Rodzicielski psychologiairozwoj.pl
Strony: [1] Do góry Drukuj 
« poprzedni następny »
Skocz do:  

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!