Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Luty 05, 2012, 15:34:45
Strona główna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja
Aktualności:

Sprawdź co radzą eksperci Dziecko.pl:

Błogi sen maleństwa
A,a - kotki dwa, szare, bure obydwa.. :przeczytaj

Warsztaty stylu dla kobiet w ciąży i mam
Projekt Modna Mama to warsztaty stylu adresowane do kobiet w ciąży oraz młodych mam.: przeczytaj

Nadążyć za sobą - książka, która stała się bestsellerem!
Książka "Nadążyć za sobą" powstała z inspiracji zwykłej codzienności jakże niezwykłej zarazem.: przeczytaj

Partnerzy: Dziecko.pl

+  Mamy forum - mama, dziecko, ciąża, objawy ciąży, poród, zdrowie, wychowanie, uroda
|-+  Kategoria ogólna
| |-+  Pytania do ekspertów
| | |-+  Zdrowie, Uroda, Pielęgnacja (Moderator: Izabela Fagas)
| | | |-+  solarium w ciąży
« poprzedni następny »
Strony: [1] Do dołu Drukuj
Autor Wątek: solarium w ciąży  (Przeczytany 1906 razy)
agusia_85
Gość
« : Kwiecień 27, 2010, 13:31:06 »

Witam,
mam pytanie, czy solarium w ciąży jest bezpieczne? Wiele się mówi o tym, jedni utrzymują, że jest zabronione, inni sugerują wstrzymanie się w pierwszych miesiącach i opalanie na słabszych lampach. Jak Pani uważa?
Izabela Fagas
Moderator
Nowy użytkownik

Zdrowie, Uroda i Pielęgnacja

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 27, 2010, 14:13:51 »

Witam serdecznie.
To prawda, bywają różne opinie (lekarzy) dotyczące opalania podczas ciąży.
Według mnie, wszystko w umiarkowanych ilościach jest "dozwolone". Nie stwierdzono, aby samo promieniowanie miało niekorzystny wpływ na płód.
Obawy lekarzy co do opalania, wynikają z tego, że nie należy w czasie ciąży przegrzewać organizmu, a także dlatego iż w wyniku zmian hormonalnych często na twarzy ciężarnych pojawiają się różnego rodzaju plamy i przebarwienia.
Nie znaczy to jednak, że korzystanie z solarium jest bezwzględne przeciwwskazane w czasie ciąży. Korzystanie z umiarem i wybieranie urządzeń, które nie rozgrzewają się zbytnio jest dopuszczalne pod warunkiem wykluczenia powikłań ciąży przez lekarza.

Specjalista z dziedziny promocji zdrowia, urody i pielęgnacji
siwula27
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 28, 2010, 16:18:15 »

Witam ja osobiscie zanim zaszlam w ciaze bylam stala bywalczynia solarium. Wczasie ciazy zrezygnowalam z solarium przerzucilam sie na kremy brazujace oraz samoopalacze osobiscie polecam firmy loreal Mrugnięcie Pozdrawiam
Izabela Fagas
Moderator
Nowy użytkownik

Zdrowie, Uroda i Pielęgnacja

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 29, 2010, 14:08:31 »

siwula27 Popieram Twój wybór, ja osobiście także polecam kobietom w ciąży stosowanie preparatów brązujących niż samo solarium. Jako kosmetyczka ogólnie nie jestem za innym sposobem "opalenia" skóry, ponieważ z doświadczenia wiem, jak źle na stan skóry wpływa słońce i solarium. Ale niestety żyjemy w takich czasach, gdzie każdy podąża za modą mimo wszystko Z politowaniem

Pozdrawiam.

Specjalista z dziedziny promocji zdrowia, urody i pielęgnacji
Strony: [1] Do góry Drukuj 
« poprzedni następny »
Skocz do:  

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!