Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Luty 05, 2012, 16:16:29
Strona główna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja
Aktualności:

Sprawdź co radzą eksperci Dziecko.pl:

Błogi sen maleństwa
A,a - kotki dwa, szare, bure obydwa.. :przeczytaj

Warsztaty stylu dla kobiet w ciąży i mam
Projekt Modna Mama to warsztaty stylu adresowane do kobiet w ciąży oraz młodych mam.: przeczytaj

Nadążyć za sobą - książka, która stała się bestsellerem!
Książka "Nadążyć za sobą" powstała z inspiracji zwykłej codzienności jakże niezwykłej zarazem.: przeczytaj

Partnerzy: Dziecko.pl

+  Mamy forum - mama, dziecko, ciąża, objawy ciąży, poród, zdrowie, wychowanie, uroda
|-+  Kategoria ogólna
| |-+  Starsze dzieci
| | |-+  Jak pomóc dziecku w nauce?
« poprzedni następny »
Strony: [1] Do dołu Drukuj
Autor Wątek: Jak pomóc dziecku w nauce?  (Przeczytany 1917 razy)
agar
Nowy użytkownik
*

« : Marzec 23, 2010, 15:57:17 »

Jestem ciekaw, czy macie jakieś sposoby, żeby zachęcic dziecko do nauki? Jak pomóc dziecku w nauce, żeby go zainteresować i nie zniechęcić na przyszłość do nauki? Sam byłem leniem - przyznaję i po latach żałowałem, że od początku nie rozumiałem, jak nauka jest ważna i że to dla mojego dobra. Chciałbym aby moje dziecko nie popełniło tego błędu i wcześnie zrozumiało, że uczy się dla siebie, że nauka jest ważna a zdobywanie wiedzy interesujące. Jak mu w tym pomóc?
Basieńka
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #1 : Marzec 30, 2010, 15:03:32 »

Najważniejsza jest cierpliwosc. Nie krzycz, nie dołuj, nie rań uczuc swojego dziecka. Jesli niepowodzenia w nauce kojarzyc sie beda z Twoim gniewem zablokuje sie. Poczytaj o metodach motywacji dziecka do nauki. Sa sposoby aby przekonac dziecko ze warto sie uczyc przezde wszystkim dla siebie. Ja moge polecic taki artykul na fajnym portalu o tym jak rozmawiac z dzieckiem ktore ma zle wyniki w nauce. http://edula.pl/articles/show/149 polecam i zycze powodzenia
jagodka1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 06, 2010, 08:19:26 »

Poczytaj jeszcze ten ciekawy artykul:

Jak pomóc dziecku osiągnąć sukces?

http://dziecko.pl/dziecko.nsf/archiwumJS3X/A56E99425C89BBB8C12576CE003FD70A
DariaM
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 29, 2010, 15:59:52 »

Początek szkoły i nowe obowiązki malucha. W efekcie dziecko jest apatyczne, nie chce się uczyć, nie czerpie przyjemności z pobytu w szkole wraz z rówieśnikami. Chyba każda mama zna ten problem. Kiedy na dobre rozpoczyna się szkoła (czyli klasówki, duża ilość zadanej pracy domowej, zajęcia pozalekcyjne), to moja 9-letnia córcia staje się coraz bardziej apatyczna. Nadchodząca jesień i wzmożona ilość obowiązków często są powodem zniechęcenia i osłabienia.
Jak zachęcić dziecko do nauki?
Cierpliwość to podstawa, ale kiedy jego organizm jest przemęczony, to raczej niewiele pomoże. Po prostu trzeba „naładować akumulatory”.
Oczywiście dobrze zbilansowana dieta, wzbogacona o niezbędne witaminy i mikroelementy, jest tutaj bardzo ważna. Jednak oprócz zdrowego żywienia i wspólnych długich spacerów, podaję mojemu dziecku suplementy diety, dostosowane do jego wieku i wzbogacone w kwasy omega-3. Bardzo fajny, z tego rodzaju suplementów, jest preparat GwiazdoSprytki. Ma pyszny pomarańczowy smak, wspomaga pamięć oraz koncentrację dziecka.
BajkowaSzafa
Użytkownik
**

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #4 : Grudzień 07, 2010, 11:40:55 »

wiem co masz na myśli,starasz się nie popełnic tego błędu z przeszłości. Moim zdaniem należy wpajac dziecku od małego,że nauka jest najważniejsza i motywowac je do tego. Oczywiście bez krzyku i przymusu,bardziej na zasadzie wsparcia i pomocy.

www.BajkowaSzafa.com - odzież, zabawki dla dzieci.
Strony: [1] Do góry Drukuj 
« poprzedni następny »
Skocz do:  

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!