Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Luty 05, 2012, 16:20:50
Strona główna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja
Aktualności:

Sprawdź co radzą eksperci Dziecko.pl:

Błogi sen maleństwa
A,a - kotki dwa, szare, bure obydwa.. :przeczytaj

Warsztaty stylu dla kobiet w ciąży i mam
Projekt Modna Mama to warsztaty stylu adresowane do kobiet w ciąży oraz młodych mam.: przeczytaj

Nadążyć za sobą - książka, która stała się bestsellerem!
Książka "Nadążyć za sobą" powstała z inspiracji zwykłej codzienności jakże niezwykłej zarazem.: przeczytaj

Partnerzy: Dziecko.pl

+  Mamy forum - mama, dziecko, ciąża, objawy ciąży, poród, zdrowie, wychowanie, uroda
|-+  Kategoria ogólna
| |-+  Pytania do ekspertów
| | |-+  Zdrowie, Uroda, Pielęgnacja (Moderator: Izabela Fagas)
| | | |-+  ciąża a kosmetyki
« poprzedni następny »
Strony: [1] Do dołu Drukuj
Autor Wątek: ciąża a kosmetyki  (Przeczytany 2209 razy)
karen23
Nowy użytkownik
*

« : Marzec 23, 2010, 15:26:16 »

Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć, jakich kosmetyków należy unikać w ciąży? Czy można farbować włosy? Czytałam, że należy unikać kosmetyków, które zawierają dużo chemii, ale przecież wszystkie kosmetyki jakąś chemię zawierają. Czego konkretnie należy się wystrzegać?  Słyszałam od koleżanki, że nie wolno nawet szamponów przeciwłupieżowych używać. To prawda?
Izabela Fagas
Moderator
Nowy użytkownik

Zdrowie, Uroda i Pielęgnacja

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #1 : Maj 04, 2010, 21:14:39 »

Witam,

Składniki kosmetyków których należy unikać będąc w ciąży:
- witamina A i jej pochodne, takie jak retinol i retinoidy, obecne w kremach anti-aging i preparatach przeciwtrądzikowych
-tetracykliny – silne działanie teratogenne
- kwas salicylowy i jego pochodne, częste składniki peelingów, kosmetyków przeciwtrądzikowych – powodują wady wrodzone płodu, powikłania ciąży, zaburzenia krzepnięcia krwi u noworodka
- triclosan, stosowany jako konserwant, składnik mydeł przeciwbakteryjnych i płynów pod prysznic – ma działanie rakotwórcze
- olejek bergamotkowy – działa fototoksycznie, nasila występowanie plam pigmentacyjnych
- duże stężenia AHA, stosowane w profesjonalnych zabiegach złuszczania skóry i niektórych kremach
- duże stężenia związków fluoru, stosowane podczas fluoryzacji i w płynach do płukania jamy ustnej – toksyczne dla płodu

Co do farbowania włosów- nie ma jednoznacznych dowodów wskazujących na to, że środki do farbowania lub ondulacji włosów mogą szkodzić dziecku. Jednak z drugiej strony nie ma też potwierdzenia, że są całkowicie bezpieczne, gdyż środki chemiczne stosowane podczas tych zabiegów wchłaniają się przez skórę głowy do naczyń krwionośnych, a z związku z tym prawdopodobnie także do łożyska. Część specjalistów podchodzi więc do tych zabiegów sceptycznie i odradza je ciężarnym kobietom. Jeśli bardzo chcesz zmienić kolor włosów, wybierz szampon koloryzujący przygotowany na bazie składników naturalnych, które tylko pokrywają włos, nie wnikając do jego rdzenia.

Jeśli chodzi o szampon przeciwłupieżowy- nie ma naukowych dowodów, że mógłby szkodzić dziecku. Przez pierwszych dwanaście tygodni lepiej nie używać szamponów, które zawierają środek przeciwgrzybiczy. Skóra głowy w tym czasie łatwo wchłania wszelkie substancje, które mogą przeniknąć przez łożysko do organizmu dziecka.

Pozdrawiam.

Specjalista z dziedziny promocji zdrowia, urody i pielęgnacji
gosmala
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #2 : Maj 14, 2010, 07:51:12 »

Z tego, co gdzieś czytałam, to akurat farbowania czy zabiegów wykonywania trwałej nie powinno się wykonywać w ciąży m.in. ze względu na zmiany jakie zachodzą w organizmie ciężarnej kobiety. W efekcie kolor może wyjść nie taki jak trzeba, a fryzura nie będzie się np. trzymać, więc pieniądze w błoto. To oczywiście rzecz drugorzędna, bo tak naprawdę wpływ takich zabiegów na dziecko chyba nie jest do końca zbadany, ale znam przecież wiele przypadków, kiedy kobiety w ciąży zmieniały kolor włosów i szczęśliwie dzieci urodziły...
Natomiast pamiętam, że lekarz zalecił odstawić mi (do czasu zaprzestania karmienia) rozmaite upiększające herbatki, bo wcześniej popijałam sobie herbatę Fitea dla poprawy włosów czy osiągnięcia pożądanej wagi.
Strony: [1] Do góry Drukuj 
« poprzedni następny »
Skocz do:  

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!