Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Luty 05, 2012, 16:00:19
Strona główna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja
Aktualności:

Sprawdź co radzą eksperci Dziecko.pl:

Błogi sen maleństwa
A,a - kotki dwa, szare, bure obydwa.. :przeczytaj

Warsztaty stylu dla kobiet w ciąży i mam
Projekt Modna Mama to warsztaty stylu adresowane do kobiet w ciąży oraz młodych mam.: przeczytaj

Nadążyć za sobą - książka, która stała się bestsellerem!
Książka "Nadążyć za sobą" powstała z inspiracji zwykłej codzienności jakże niezwykłej zarazem.: przeczytaj

Partnerzy: Dziecko.pl

+  Mamy forum - mama, dziecko, ciąża, objawy ciąży, poród, zdrowie, wychowanie, uroda
|-+  Kategoria ogólna
| |-+  Ciążą i poród
| | |-+  Alkoholowy Zespół Płodowy FAS
« poprzedni następny »
Strony: [1] Do dołu Drukuj
Autor Wątek: Alkoholowy Zespół Płodowy FAS  (Przeczytany 1938 razy)
Andź
Nowy użytkownik
*

Zobacz profil Email
« : Luty 01, 2010, 21:05:57 »

Chciałabym poruszyć kwestie picie przez kobiety w ciąży alkoholu, co jest dosyć częstym widokiem. Nawet niewielka ilość alkoholu może mieć olbrzymie konsekwencje dla rozwijającego się płodu i spowodować wystąpienie Alkoholowego Zespołu Płodowego. Czy wiecie, ze może to spowodować wystąpienie takich zaburzeń jak:
•problemy z pamięcią,
•nadaktywność,
•trudności z rozumieniem pojęć abstrakcyjnych (matematyka, czas, pieniądze),
•nieumiejętność rozwiązywania problemów,
•trudność w uczeniu się na błędach,
•słaba ocena sytuacji,
•impulsywność,
•nadwrażliwość na dotyk i dźwięk,
•trudności z samokontrolą,
• łatwość popadania w stany depresyjne
Czy zdajecie sobie sprawę z tego, zauważacie istnienie tego problemu? Co o tym sądzicie?
Helena
Nowy użytkownik
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #1 : Luty 02, 2010, 10:21:54 »

Świetnie, że znalazł sie tu taki wątek. Rzeczywiście problem jest zauważalny i to nie tylko u bardzo młodych matek (mam na myśli nastolatki).
Zastanawiam się czy jest albo była kiedykolwiek jakaś kampania dotycząca tego problemu, która zwróciłaby moją uwagę. Nie przypominam sobie. Natomiast fajną rzeczą jest to, że na opakowaniach od piwa pojawia się już coraz częściej logo przekreślonej kobiety w ciąży. 
matkapolka
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #2 : Luty 02, 2010, 10:31:05 »

Nie rozumiem jak można byc tak lekkomyślnym! Przecież kobieta, która zachodzi w ciązę, nawet jeśli nie ma o tym bladego pojęcia, sięga po jakieś informacje, interesuje się, co jest dobre, co złe - co jeść a czego nie, na co uważać. Chyba co do alkoholu też znajduje jakies informacje - choćby przypadkiem. Nie trzeba do tego żadnej kampanii!
Jeśli kobieta nie czyta nic o stanie w ktorym sie znajduje, to już udawadnia, że będzie wyrodną matką.
Stasienka
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #3 : Luty 02, 2010, 13:42:02 »

Jeszcze nie widzialam takie loga na piwie, ale uwazam ze super pomysl!!!
Świetnie, że znalazł sie tu taki wątek. Rzeczywiście problem jest zauważalny i to nie tylko u bardzo młodych matek (mam na myśli nastolatki).
Zastanawiam się czy jest albo była kiedykolwiek jakaś kampania dotycząca tego problemu, która zwróciłaby moją uwagę. Nie przypominam sobie. Natomiast fajną rzeczą jest to, że na opakowaniach od piwa pojawia się już coraz częściej logo przekreślonej kobiety w ciąży. 
jasiaczek
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #4 : Maj 21, 2010, 13:36:51 »

Proszę was - Nie sięgajcie po alkohol będąc w ciąży!

Dołączam artykuł na ten temat:
"Lepszy start dla Twojego dziecka! Nawet jeden kieliszek może zaszkodzić "
http://www.dziecko.pl/dziecko.nsf/archiwumJS3X/E721C64A36FBECBBC1257607002F1646
Strony: [1] Do góry Drukuj 
« poprzedni następny »
Skocz do:  

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!