Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Luty 05, 2012, 15:43:49
Strona główna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja
Aktualności:

Sprawdź co radzą eksperci Dziecko.pl:

Błogi sen maleństwa
A,a - kotki dwa, szare, bure obydwa.. :przeczytaj

Warsztaty stylu dla kobiet w ciąży i mam
Projekt Modna Mama to warsztaty stylu adresowane do kobiet w ciąży oraz młodych mam.: przeczytaj

Nadążyć za sobą - książka, która stała się bestsellerem!
Książka "Nadążyć za sobą" powstała z inspiracji zwykłej codzienności jakże niezwykłej zarazem.: przeczytaj

Partnerzy: Dziecko.pl

+  Mamy forum - mama, dziecko, ciąża, objawy ciąży, poród, zdrowie, wychowanie, uroda
|-+  Kategoria ogólna
| |-+  Pytania do ekspertów
| | |-+  Psychologia i Rozwój (Moderator: Irena Mydlarz)
| | | |-+  NIEŚMIAŁOŚĆ
« poprzedni następny »
Strony: [1] Do dołu Drukuj
Autor Wątek: NIEŚMIAŁOŚĆ  (Przeczytany 2247 razy)
joasiakwiatkowska
Nowy użytkownik
*

« : Styczeń 22, 2010, 19:19:01 »

MOJE 4 LETNIE DZIECKO DO TEJ PORY NIE MIAŁO KŁOPOTÓW Z KONTAKTEM Z DOROSŁYMI. OD KIEDY POSZŁO DO PRZEDSZKOLA STAŁO SIĘ NIEŚMIAŁE WOBEC PRZEDSZKOLANKI. NIE ROZMAWIA Z NIĄ, O NIC NIE PROSI, NIE MÓWI WIERSZY CHOĆ UMIE. BAWI SIĘ Z RÓWIEŚNIKAMI I Z NIMI MÓWI. NIE WIEM CO ROBIĆ? STOSOWAŁAM JUŻ NAGRODY , KARY, PRZEKUPSTWO. NIC NIE DZIAŁA. TRWA TO JUŻ 5 MIESIĘCY.
Agat
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #1 : Luty 05, 2010, 10:40:23 »

może twoje dziecko myśli, że przedszkolanka to jakaś druga mama? może obejrzało jakiś film kiedyś, gdzie widziało, że mama zostawiła dziecko komus innemu czy cos takiego..
Proponuje w codziennych czynnościach (pomaganie mu w ubieraniu sie, kapiel, kladzenie spać - zawsze podkreślaj: "mama teraz utuli do snu.. mama pocałuje.. mama to,  mama tamto.." i wspominaj przy tym o przedszkolance, np. "a pani przedszkolanka kładła was dzisiaj na leżaczki? nie.. dzieci same sie kładą. Pani przedszkolanka pilnuje dzieci. A uczyła was dzisiaj cos ciekawego? Pani przedszkolanka uczy dzieci w przedszkolu..." itp. Tak zeby odrózniło funkcje mamy i przedszkolanki i zobaczyło, że pani z przedszkola go pilnuje tylko pare godzin i jest po to, zeby sie czegos nauczyl, a mama jest mama i na cale zycie do ciumania, przytulania, wychowania.
Irena Mydlarz
Moderator
Nowy użytkownik

Coaching Rodzicielski - www.psychologiairozwoj.pl

Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 28, 2010, 11:45:13 »

Pytanie mogłoby brzmieć - CO PANI PRZEDSZKOLANKA MA ZROBIĆ?
Jeśli Twój czterolatek normalnie zachowuje się w stosunku do innych dorosłych, to znaczy że nie w nim, ani nie w twoim podejściu tkwi problem. Proponuję rozmowę z panią w przedszkolu. Warto się dowiedzieć, jak inne dzieci na nią reagują, czy również są bardziej nieśmiałe. Warto zdobyć jak najwięcej informacji - dobre określenie źródła problemu to już połowa sukcesu, bo wiesz, gdzie należy dokonać zmian.
Pozdrawiam!

Coaching Rodzicielski psychologiairozwoj.pl
Strony: [1] Do góry Drukuj 
« poprzedni następny »
Skocz do:  

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!