Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Luty 05, 2012, 15:45:21
Strona główna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja
Aktualności:

Sprawdź co radzą eksperci Dziecko.pl:

Błogi sen maleństwa
A,a - kotki dwa, szare, bure obydwa.. :przeczytaj

Warsztaty stylu dla kobiet w ciąży i mam
Projekt Modna Mama to warsztaty stylu adresowane do kobiet w ciąży oraz młodych mam.: przeczytaj

Nadążyć za sobą - książka, która stała się bestsellerem!
Książka "Nadążyć za sobą" powstała z inspiracji zwykłej codzienności jakże niezwykłej zarazem.: przeczytaj

Partnerzy: Dziecko.pl

+  Mamy forum - mama, dziecko, ciąża, objawy ciąży, poród, zdrowie, wychowanie, uroda
|-+  Kategoria ogólna
| |-+  Pytania do ekspertów
| | |-+  rysunki
« poprzedni następny »
Strony: [1] Do dołu Drukuj
Autor Wątek: rysunki  (Przeczytany 1965 razy)
przemek
Nowy użytkownik
*

Zobacz profil Email
« : Styczeń 15, 2010, 21:35:32 »

Witam,jestem tu po raz pierwszy,nie wiem jak to działa ale prosze o porade Zawstydzony.  Jak mam rozumieć rysunki dziecka chłopaka 6latka o tematyce wojennej,cały czas rysuje wojne.prosze o odp z góry dziękuje
Ekspert Radzi
Moderator Globalny
Nowy użytkownik

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #1 : Styczeń 18, 2010, 11:37:34 »

Drogi Przemku,

Istotnie rysunki twojego synka mogą być powodem do niepokoju, wnioski jednak należy wyciągać bardzo ostrożnie, żeby uniknąć nadinterpretacji. To, co powinno niepokoić rodziców w rysunkach dzieci, to:
    * stale przeważające czarny kolor- choć dziecko ma do dyspozycji wiele kredek – może to świadczyć o nastrojach depresyjnych,
    * Obrazki ponure w nastroju i treści,
    * Dominujący duet czerwieni i czerni, gdzie rysunek będzie wykonany mocną kreską. Może to świadczyć o problemach emocjonalnych
    * jeżeli w treści rysunku często występują sceny przemocy, wojny-zdradzać to może skłonności do agresji,
    * brak umiejętności odwzorowywania rysunku i rysowania na zadany temat,
    * bohaterowie rysunków to głównie postacie negatywne, złe, które budzą lęk lub są w swej budowie niekompletne.

Radzę zaproponować dziecku kilka rysunków na konkretny temat (np. zimowe zabawy, mój dom). Dziecko rysując odtwarza często zapamiętane obrazy, więc rysunki twojego dziecka mogą być odzwierciedleniem np. scen z filmów. Jeśli natomiast w zadanych przez Ciebie rysunkach dostrzeżesz elementy przemocy, przewagę ciemnych barw, bądź zauważysz, że dziecko ma problem z narysowaniem czegoś na zadany temat, powinieneś zwrócić się do psychologa dziecięcego.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2010, 11:47:10 wysłane przez Ekspert Radzi » Zapisane
Strony: [1] Do góry Drukuj 
« poprzedni następny »
Skocz do:  

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!