Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Luty 05, 2012, 15:59:40
Strona główna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja
Aktualności:

Sprawdź co radzą eksperci Dziecko.pl:

Błogi sen maleństwa
A,a - kotki dwa, szare, bure obydwa.. :przeczytaj

Warsztaty stylu dla kobiet w ciąży i mam
Projekt Modna Mama to warsztaty stylu adresowane do kobiet w ciąży oraz młodych mam.: przeczytaj

Nadążyć za sobą - książka, która stała się bestsellerem!
Książka "Nadążyć za sobą" powstała z inspiracji zwykłej codzienności jakże niezwykłej zarazem.: przeczytaj

Partnerzy: Dziecko.pl

+  Mamy forum - mama, dziecko, ciąża, objawy ciąży, poród, zdrowie, wychowanie, uroda
|-+  Kategoria ogólna
| |-+  Niemowlę
| | |-+  jak nosić noworodka?
« poprzedni następny »
Strony: [1] Do dołu Drukuj
Autor Wątek: jak nosić noworodka?  (Przeczytany 2781 razy)
Gracjan
Nowy użytkownik
*

Zobacz profil Email
« : Styczeń 15, 2010, 14:07:30 »

Witam wszystkie mamy! juz niedlugo bede tatusiem i strasznie boję się tego, że nie będę potrafił wziąć dziecka na ręcę. Wiem, że trzeba mu trzymac główkę.. Czy macie jeszcze jakies inne porady? Jaka pozycja trzymania jest najlepsza? Boję się, że mogę zrobić dziecku krzywdę. Pomóżcie proszę.
Jasmina
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #1 : Styczeń 15, 2010, 14:18:00 »

Nie ma sie czego bac! pierwszy raz bedzie najtrudniejszy, ale jak tylko wezmiesz dziecko na rece, sam poczujesz jak je tzrymac, zeby bylo mu dobrze i wygodnie. To, co napisales o glowce, jest bardzo wazne, musisz przytrzymywac glowke, bo dla niemowlaka jest ona jeszcze za ciezka. W zwiazku z tym wazne jest zwracanie uwagi na to, zeby dziecko nie bylo w pozycji pionowej. 
matkapolka
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 15, 2010, 14:20:39 »

Noszenie dziecka na rekach to najpiekniejsza rzecz ma swiecie! POczujesz, jak wezmiesz malenstwo i sporzysz na nie Uśmiech Wez je na rece pewnie, bez strachu - nie zrobisz mu krzywdy! Jest malenkie i bezbronne, ale to wlasnie na twoich rekach poczuje sie bezpiecznie Uśmiech
Helena
Nowy użytkownik
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Styczeń 15, 2010, 14:25:16 »

Moj mąż też się bał na początku, ale jak tylko wziął maleństwo na ręce, dziecko od razu zasnęło. Mąż mówił, że poczuł się wtedy prawdziwym tatą Uśmiech Od tamtej pory córeczka zasypia tylko w ramionach taty Uśmiech Oczywiście jestem troche zazdrosna, ale w końcu tata cały dzień jej nie widzi, więc należy mu się ten czas, w którym nawiązują swoje więzi Uśmiech
tomas
Nowy użytkownik
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #4 : Styczeń 15, 2010, 14:27:29 »

Najlepsza pozycja to na kołyske! Chichot po prostu układasz ręce w kołyskę i dziecko sobie lezy wygodnie. No i ma mieciutko, bo ręce żony to skóra i kości Mrugnięcie
zamolskaz
Nowy użytkownik
*

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #5 : Luty 22, 2010, 23:08:53 »

Tak, na kołyskę to dobra pozycja. Naturalna dla dziecka. Ważne, by jak najmniej nosić dziecko w pionie. Dopóki kręgosłup się odpowiednio nie rozwinie (gdy dziecko samodzielnie zacznie siadać),  należy unikać wszelkich pionowych pozycji, zwłaszcza bez podparcia. Mogą one zaszkodzić postawie dziecka a nawet uszkodzić jeszcze nie rozwinięty i bardzo słabiutki kręgosłup.

Pozdrawiam,
Zosia
mlody-tata
Nowy użytkownik
*

Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #6 : Marzec 03, 2010, 19:14:17 »

Nie zapomnij też o tym, żeby mówić do dziecka. Zobaczysz pierwsze reakcje i poczujesz się najlepiej na świecie:)
Polecam też poruszanie się między pomieszczeniami o różnym natężeniu światła (np. podczas zachodu słońca). Dziecko będzie bardzo zaciekawione zmianami kolorów.

asiolcza
Nowy użytkownik
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #7 : Marzec 30, 2010, 17:12:32 »

Mój mąż też miał obawy, ale gdy Hania się urodziła, to on właśnie pierwszy wziął ją na ręce i pierwszy ją przewinął  Mrugnięcie Więc obawy są, ale jak już przychodzi co do czego, to leci jak z płatka. Trzeba tylko nie wpaść w pułapkę, bo niektóre żony i babcie sceptycznie podchodzą do opieki tatusia nad dzieckiem. Więc wtedy trzeba "łokciami sie przepychać" i nie martwić się słowami przewrażliwionych babć, że facet nie da sobie rady z maluszkiem. Da sobie radę tylko trzeba mu na to pozwolić i nie patrzeć na ręce cały czas. A tatuś będzie najlepszym opiekunem na świecie. Nie nakarmi tylko piersią. Ale to nie tylko na tym polega opieka nad dzidziusiem Uśmiech
gosmala
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 06, 2010, 13:02:16 »

Moja siostra dostała od koleżanki, chrzestnej swojego malucha, nosidełko takie jak to http://tublu.pl/Nosidelka_ergonomiczne_Bondolino/Nosidelko_ergonomiczne_Bondolino_Czarno-piaskowe.html
Podobno nadaje się do noszenia dziecka od urodzenia od 3 roku życia. Co o tym myślicie?
BajkowaSzafa
Użytkownik
**

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 08, 2010, 11:49:32 »

Ja jestem bardzo za wszelkimi nosidełkami czy chustami, z tym, że zawsze sprawdzam atesty, żeby później nie było problemów z wszelkimi skrzywieniami albo nawet wypadnięciem dziecka z takiego "urządzenia".

www.BajkowaSzafa.com - odzież, zabawki dla dzieci.
Strony: [1] Do góry Drukuj 
« poprzedni następny »
Skocz do:  

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!